EHBO aan boord

Op 5-3-2016 was het dan zover. Brigitte Kleist, arts van EHBK, heeft ons meegenomen reis op een boot waar van alles mis op gaat. Het was te merken dat Brigitte zelf er ook de nodige zeemijlen op had zitten. In het leslokaal van Brigitte in Heemskerk is werkelijk niets ons bespaard gebleven. In hoog tempo schotelde zij ons allerlei rampen voor die zomaar op je bootje kunnen gebeuren en waarvoor je zelfs niet eens op zee behoeft te zijn. En dat alles was levensecht. Haar man, Jan een gerenommeerd ’lotus’, kwam regelmatig met bloed, blaren of uitstekende botten de klas ingestrompeld al of niet in shock. Beurtelings konden wij dan laten zien hoe wij deze klus zouden klaren. Learning by doing!

Brigitte en Jan confronteerden ons met verschillende wonden; doordat je hand tussen een lier komt, of een brandwond omdat je hete thee over je been krijgt omdat je partner opeens besluit plotseling te gijpen. Maar ook met een opstapper die meteen al uitglijdt als hij in de sluis op je boot springt of die bij het gijpen een hersenschudding met hoofdletsel oploopt door hij de giek tegen zijn hoofd krijgt. Een opstapper kan zich ook verslikken, en wat dan te doen als hij/zij in ademnood verkeert? En wat al niet kan je overkomen als je de de mast ingaat om het toplicht te inspecteren? Aan het eind van de middag kwam nog aan de orde hoe een drenkeling uit het water te halen; en wat te doen als er aan boord een klein brandje ontstaat? Wat te doen, of vooral ook wat NIET te doen; dat is de kwestie. Brigitte prentte ons in om vooral toch ook nog maar even de RMD te bellen.
Het sleutelwoord is preventie. Het was een informatieve middag, met veel kennis die je nooit hoopt te gebruiken. En we hebben veel gelachen. Brigitte en Jan, zeer bedankt!
Leo Kerklaan
Namens het bestuur van de wsv Den Oever

Top